All posts by imnasuha

Kenapa Bisnes Online Perlu Ada Website?

Kenapa Bisnes Online Perlu Ada Website?Kenapa Bisnes Online Perlu Ada Website?

1. Kenapa Bisnes Online Perlu Ada Website? Kenapa kebanyakkan usahawan di malaysia ni dia mengaku dia bisnes online tetapi website tiada? Tetapi sekadar bisnes online hanya fokus pada media sosial? Sebab itu kebanyakkan usahawan kita tak berkembang kerana terlalu fokus pada sosial media. Boleh rujuk posting saya sebelum ini tentang 3 sebab kenapa usahawan online selalu gagal?. Ok, kita sambung kenapa perlu ada website? sebab bila kita ada website ia telah memudahkan kerja kita ia itu kita tak perlu membazir masa untuk menjawab pertanyaan customer sebab di website kita boleh letak “all the detail” tentang produk kita contohnya benefit produk testimonial dan Frequently asked questions  dan apa yang customer nak tahu tentang produk anda semuanya ada dalam website dan tanpa ragu beliau beli produk kita dan next tanpa kita perlu whatsapp belian atas talian menggunakan payment gateway yang mudah anda akan dapat email detail customer dan pos! Mudah bukan? Ini menyelamatkan anda daripada membuat keputusan belian atas harga macam di facebook/instagram, apabila ada yang comment ” Bro pm harga ” lepas pm harga terus diam. Sebab dia rasa mahal dan tidak berbaloi tapi kalau anda ada website bila dia kata pm harga anda pun cakap “untuk keterangan lebih lanjut tentang harga sila layari www.domainanda.com . Jadi bila dia klik link website anda dan dia baca apa yang terkandung dalam website anda macam yang saya cakap tadi benefit, testimonial, Frequently asked questions macam yang saya highlight diatas dan anda tambah pula dengan barang atau apa sahaja percuma. Jadi di akhir sekali baru anda letak harga dan prospek anda pun akan beli sebab dia akan rasa berbaloi dengan apa yang dia dapat dengan harga yang ditawarkan. Jadi anda faham kenapa perlunya website?

2. kalau anda fokus pada media sosial anda hanya dapat customer yang ada akaun facebook/instagram tapi anda tidak akan capai customer yang tiada akaun facebook/instagram, saya tak kata salah cuma kalau anda ada kedua-duanya iaitu facebook, instagram dan website anda dah dapat capai customer yang tiada akaun facebook/instagram sebab bila dia google produk anda yang tersenarai adalah website anda. So yang ada akaun facebook/instagram boleh check di facebook/instagram tapi untuk orang yang tiada akaun facebook/instagram boleh refer di website. Hebat tak? Itu adalah salah satu teknik permasaran sekarang.

Share & komen dibawah jika anda mahu saya bantu anda atau klik disini untuk perkhidmatan membina website

3 SEBAB PERNIAGAAN ONLINE SELALU GAGAL?

3 SEBAB PERNIAGAAN ONLINE SELALU GAGAL?3 SEBAB PERNIAGAAN ONLINE SELALU GAGAL?

3 SEBAB PERNIAGAAN ONLINE #1 TERLALU FOKUS PADA FACEBOOK DAN INSTAGRAM

3 sebab perniagaan online gagal. Fokus mereka hanya pada facebook dan instagram kan?  Betul tak apa yang saya katakan? Kenapa salah ke berniaga di facebook dan instagram? ini soalan yang sering saya terima. Saya tak kata anda salah cuma facebook dan instagram kurang efektif kerana ianya adalah media sosial jadi nama pun media sosial tempat untuk kita bersosial bersama prospek kita untuk kita build relationship antara kita dengan prospek bagi mereka kenal kita, apa yang kita meniaga. Macam posting saya sebelum ini tentang Nak Berjaya Dalam Bisnes Online? Kalau anda perasan la sekarang ini facebook reach makin rendah dan fb ads pula makin mahal. betul tak? Ok saya nak beritahu la kebanyakkan pengguna dimalaysia yang aktif dan ada account facebook 50% lagi 50% lagi tidak ada account facebook. Ok saya beri contoh, makcik saya pakai tudung tapi makcik saya tidak ada account facebook jadi macam mana usahawan yang hanya fokus pada facebook ni nak dapat pelanggan macam makcik saya? jadi kat sini dia dah rugi lagi 50% tu lah kan? Jadi makcik saya pun kalau nak beli tudung online dia pun search di google.

 

#2 MASALAH USAHAWAN ONLINE TIDAK ADA WEBSITE

Ini adalah yang paling ketara sekali sebab usahawan kita mengaku dia usahawan online tetapi tiada website. Jadi kita sambung balik cerita kita tadi Ok saya nak tanya anda Pernah tak anda dapat comment kat fb atau insta ” Pm harga ” Selalu la kan? jadi lepastu anda pun pm harga, lepas anda pm harga apa dia buat? Dia senyap je kan? Itu yang selalu berlaku lepas kita pm harga dia terus senyap. nak tahu kenapa? Sebabnya saya beri dalam contoh, contoh kalau saya meniaga ubat kurus bila pelanggan kata pm harga je saya pun terus pm harga “RM 100″ jadi sebab dia rasa mahal lah kan? kalau kita pun rasa mahal kan? sebab apa tau ia sebab belian tadi dia rasa mahal atas harga. cuba kalau dia minta kita pm harga dan kita pun pm dia cakap ” Untuk ketahui lebih lanjut sila layari www.jomkurussekarang.com (contoh) jadi bila dia masuk website kita dia akan baca kandungan produk, benefit produk, testimonial pelanggan dan akhir sekali baru kita letak harga. Jadi dia rasa apa? murah lah kan? Sebab apa tau belian atas benefit produk kita sebab dia rasa berbaloi.
*Untuk menguatkan lagi prospek untuk beli anda berikan percuma atau diskaun supaya ia adalah sokongan untuk keputusan belian prospek anda. Ini psikologi untuk menarik pelawat kepada pembeli.

 

#3 MASALAH USAHAWAN ONLINE TIDAK MENGUMPUL DATABASE

Apa yang anda faham tentang database? kebanyakkannya kata ” Eh, saya dah ada database, follower saya kat facebook ada 100 RIBU “. Saya tak kata anda salah cuma itu bukan database anda. Itu adalah sepenuhnya database milik syarikat facebook. Database yang saya maksudkan adalah dimana kalau anda pernah masuk laman web company yang besar kebanyakkannya akan ada ruangan untuk isi nama dan alamat email. Itu adalah database yang saya maksudkan, Ok kita sambung cerita yang tadi dimana kalau anda post di facebook atau instagram tak semua followers kita dapat lihat post kita tadi kan walaupun kita ada 100 RIBU followers tapi yang dapat lihat post kita hanya 100 orang sahaja. Tapi cuba kalau anda dapat kumpul 1000 sahaja nama dan alamat email pelawat anda bermakna itu adalah HOT PROSPECT anda, dan dengan database itu anda buat email marketing secara auto yang mana kalau anda pernah subcribe mana-mana website, masa dia email tu ada nama anda sekali kan? itu bukan dia taip satu-satu tetapi ianya auto. Jadi kesimpulannya, kalau anda ada 1000 nama dan alamat email bila anda send email promotion atau diskaun jadi 1000 orang la yang akan dapat email anda tu. betul tak?
jadi dengan cara ini juga anda dah jaga pelanggan lama anda yang pernah membeli dengan anda sebab mereka dan pernah cuba produk anda jadi bila anda buat email marketing mereka akan beli sebab mereka dah tahu dan percaya dengan produk anda.

 

Share & komen dibawah jika anda mahu saya bantu anda atau klik disini untuk perkhidmatan membina website

NAK BERJAYA DALAM BISNES ONLINE?

NAK BERJAYA DALAM BISNES ONLINE?NAK BERJAYA DALAM BISNES ONLINE?

 

NAK BERJAYA DALAM BISNES ONLINE KUNCINYA ILMU

Ya kenapa saya kata nak berjaya dalam bisnes online adalah ilmu? sebab macam dalam post saya sebelum ini saya ada menyatakan tentang Bersyukur dalam Perniagaan! #Motivasi dimana bukan bermaksud anda tidak ada ilmu cuma dengan ilmu yang anda ada sekarang lah yang telah membawa perniagaan anda ketahap dimana anda berada sekarang whatever berapa income anda sekarang ini pun suka saya ingatkan bawa ilmu ini luas selagi kita masih bernafas selagi itu kita kena mencari ilmu. Pada kali ini apa yang saya maksudkan tentang dengan ilmu yang anda ada sekarang membawa bisnes online anda ke tahap ini. Contoh lah anda kata anda seorang usahawan online tetapi anda hanya fokus perniagaan anda menggunakkan facebook dan instagram sahaja dengan perniagaan anda melalui facebook dan instagram income anda 5 Ribu sebulan. Bagus anda berjaya!

Tetapi? ilmu yang saya maksudkan tadi dimana dengan fokus pada fb dan instagram anda dapat 5 Ribu tetapi anda tambah lagi ilmu anda tentang website? Mungkin dari 5 Ribu tadi, Kini income anda tambah dari 5 Ribu ke 10 Ribu. Make sense kan? Itu tak termasuk ilmu apabila anda mempelajari kelebihan apabila anda dah ada website malah income anda akan bertambah dari ilmu yang anda tambah. Ini menunjukkan Bisnes Online anda makin Growth la kan? so itu satu perningkatan untuk anda la.

 

Share & komen dibawah jika anda mahu saya bantu anda atau klik disini untuk perkhidmatan membina website

Bersyukur dalam Perniagaan! #Motivasi

 

Bersyukur dalam Perniagaan! #Motivasi

 

Dalam Perniagaan kita jangan terlalu tamak, Kita kena bersyukur sebab itu usaha kita dan selebihnya kita tawakal. Dan jangan kita merungut dengan rezeki kita. Ada orang make million, ada orang make hundred thousand, ada orang make it thousand sahaja jadi rezeki itu masing-masing. Andai kata la kan sekarang ini anda bekerja makan gaji? Gaji anda 3 Ribu contoh lah kan, Then dengan perniagaan Online anda, Anda hanya make it 2 Ribu sebulan. Anda rasa ia membantu tak lifestyle anda? Membantu la kan? Betul tak? Sebab kalau tak sebelum ni anda hanya income 3 Ribu dari kerja makan gaji. Jadi dengan perniagaan Online anda tak make million just make 2 Ribu ia dah membantu sangat. Right? Jadi sebelum ni anda hanya ada 3 Ribu hasil makan gaji anda tadi betul tak? So bila anda ada extra 2 Ribu dari 3 Ribu so ia membantu sangat kan? so apapun bersyukur dengan apa jua yang kita dapat malah bila kita bersyukur mungkin akan berganda lagi pendapatan kita.

Dan anda kena ingat dgn ilmu yang anda ada sekarang la membawa anda ke tahap ini. Bukan maksud saya anda tak ada ilmu. Cuma dengan ilmu yg anda ada sekarang membawa anda ke tahap ini ialah dgn ilmu yang anda ada anda boleh make 2 Ribu tadi kan? But what if kalau anda ada website? Maybe dari 2 Ribu naik ke 5 Ribu then kalau anda kumpul database? Sbb database ni adalah HOT prospect anda. So dgn ilmu ini maybe dari 5 Ribu ia jadi 10 Ribu so kat sini kita nampak yang business kita makin growth. Betul tak?

Jatuh Bangun! #Motivasi

Jangan pernah takut untuk mulakan perniagaan sebab takut jatuh. Dalam perniagaan kita akan lalui kejatuhan tapi ia bukan bermakna kita terus jatuh tetapi ia adalah pembakar semangat kita untuk terus bangun untuk mencapai kejayaan. Contohnya masa kecik kita nak belajar naik basikal kita akan jatuh banyak kali kan? Tetapi kita bangun dan cuba berkali-kali walaupun berkali-kali juga kita jatuh tetapi hasilnya kita berjaya membawa basikal. Jadi bersabar lah dalam perniagaan. Syair Arab berbunyi ” Sabar Itu Pahit, Tetapi Hasilnya lebih Manis daripada Madu ” so? Keep Calm and Stay Positive!